vadå sockerberoende?

FÖR DET FÖRSTA ÄR DET SKILLNAD PÅ SOCKER OCH SOCKER.

Raffinerat socker hettas upp för att få en finare struktur och hålla
längre. Sådant socker finns i exempelvis: strösocker, godis, läsk, 
halvfabrikat(dvs. köpe-kakor exempelvis.). Det är inte särskilt 
bra för kroppen. Det gör att ditt blodsocker skjuter i höjden, innehåller
inte någon näring för kroppen, du blir trött en kort tid senare, rastlös 
och sugen på socker igen då ditt blodsocker störtar neråt. 

Sedan finns socker naturligt i bär, honung och frukt. Dessa får också
ditt blodsocker att stiga Men inte lika fort samt att dem innehåller
näring som kroppen kan använda sig av. 

Kolhydrat- och stärkelserika produkter såsom spannmål(ja, även fullkorn),
ris, potatis osv. omvandlas i kroppen till socker. Många talar därför inte
om ett sockerberoende utan mer om en kolhydratkänslighet. 

VAD GÖR SOCKER MED OSS?

Serotonin och Dopamin är dem två viktigaste signalsubstanserna
i hjärnan för vårt humör. Efter en kolhydratrik- och sockerrik måltid känner vi
oss ofta lugna och avslappnade. Detta beror på att serotonin frigörs i kroppen.
Serotonin är ett ämne som krävs för avslappning och anses ha en mild lyckopillereffekt.

I vårt "belöningscentra" i hjärnan finns det många mottagare för signalsubstansen
Dopamin. Vid sockerkonsumtion frisätts dopamin och vi känner oss belåtna. 
Problemet är bara att ju mer socker hjärnan vänjer sig vid, desto högre tolerans
får den. Alltså krävs det mer och mer socker för att uppnå denna nöjdhets känslan. 

Slutar vi då att äta socker, vilket jag ska göra, tolkar kroppen det som att det är brist
på dopamin. Vilket då kommer påverka mitt humör. Men även detta vänjer sig hjärnan vid efter ett tag. 

Socker är energi som kroppens celler behöver och har alltid behövt, särskilt hjärnan. 
Detta innebär att socker inte enbart är något dåligt, i rimliga mängder.
Kolhydrater har vi alltid ätit just av detta syftet, vi behöver det.

VAD HÄNDER MED MIG?

Planen var att utesluta allt socker. Problemet är att mycket innehåller dolt socker, 
eller, som kolhydrater, omvandlas till socker i kroppen.
Därför har jag beslutat mig för att såklart undvika raffinerat socker såsom godis,
kakor och chips men även att i största möjliga mån skära ner på kolhydraterna.
Detta gör jag för att se hur lång tid det tar för min hjärna att vänja sig vid minskad
dopamin-tillskott genom maten. För jag tänker att om hjärnan kan vänja sig och bli 
mer tolerant för ett ökat dopamin-tillskott så kan den likaväl anpassa sig åt andra hållet. Att återigen bli mer känslig för denna signalsubstans,
vilket för mig innebär att det efter detta projekt inte kommer krävas lika mycket socker för att uppleva denna nöjdhets känsla. Vilket är positivt.

Tio dagar tror jag kommer räcka för att vänja hjärnan. Men då krävs det att jag är 
konsekvent. För att jag kan inte lura hjärnan och äta flingor med bara lite socker på,
vare sig rå- eller strösocker. Att behålla ett konstant lågt intag av kolhydrater under
dessa tio dagar kräver av hjärnan att öka känsligheten för sockret.

Belöningscentrat kommer nämligen inte att bli stimulerat alls dem första dagarna 
då min hjärna är så van vid stora mängder socker(dopamin). Detta tror jag
kommer leda till att jag kommer vara lite nedstämd dem första dagarna och tycka
att mörkret utanför är lite mörkare när jag går upp om morgnarna. Men jag 
tror att jag sedan efter cirka sju dagar återigen kommer kunna frammana 
lyckokänslan igen självmant. Då hjärnan har vant sig vid liten mängd socker
och blir glad för det lilla så att säga. 

// lilla o. 








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0